Gammeldags fastelavnsboller (glutenfri)

Bedre sent end aldrig! Her kommer mit bud på plantebaserede fastelavnsboller med creme. Opskriften er lavet til min veninde, som ikke tåler gluten – så de er glutenfri, men stadigvæk snaskede og temmelig usunde 😉


Antal

16 stk

Forberedelsestid

30min

Tilberedelsestid

60min

I alt

1 time og 30min


INGREDIENSER

Dej

 • 5dl soyamælk
 • 1dl sukker
 • 20g gær
 • 25g psyllium frøskaller (gul husk fungerer godt)
 • 250g rismel
 • 50g mandelmel
 • 50g kartoffelmel
 • 100g havremel
 • 1 tsk kardemomme
 • Ét nip salt
 • 80g plantebaseret smør (jeg bruger smørbar blok)

Kagecreme

 • 4dl soyamælk
 • 1 spsk vaniljesukker
 • 2 spsk kartoffelmel
 • 7 spsk sukker
 • Ét nip salt

Derudover

 • 50g-100g marcipan
 • Plantebaseret fløde til pensling (eller soyamælk, eller vand i en snæver vending)
 • Flormelis til glasur

FREMGANGSMÅDE

Start med at lune soyamælken til dejen i en gryde. Når mælken er stuetemperatur eller lidt varmere, tager du den af blusset og kommer gær og sukker i. Sørg for at sukkeret er opløst, og tilsæt herefter husk mens du pisker. Lad det hvile et øjeblik. Rør imens de tørre ingredienser (rismel, mandelmel, kartoffelmel, havremel, kardemomme og salt) sammen i en skål. Riv smør på et rivejern eller hak det fint. Når væsken er blevet gelé-agtig, tilsætter du 1/3 del af melblandingen langsomt og under omrøring (evt. i en røremaskine). Derefter tilsætter du revet smør og resten af melet. Dejen må gerne være fugtig og lidt klistret stadigvæk. Sæt dejen til hævning ved stuetemperatur i minimum 45 min.

Mens dejen hæver, laver du kagecremen. Pisk soyamælk, vaniljesukker, kartoffelmel, sukker og salt sammen i en gryde. Lad det koge op og simre på middelvarme i nogle minutter, til det bliver til en tyk masse. Stil cremen på køl indtil dejen er klar.

Tænd for ovnen på 200 grader varmluft. Når dejen er klar, deler du den i to, og ruller den ene del ud i din ønskede tykkelse. Skær dejen ud i firkanter på cirka 9cmx9cm. Læg en klat kagecreme og en klat marcipan i midten af hver firkant, og fold siderne ind. Sørg for at bollen er lukket til (cremen skal jo blive inde i bollen!), og placer dem med samlingen nedad på en bageplade. Du kan pensle fastelavnsbollerne med plantebaseret fløde, soyamælk eller vand. Bag bollerne i cirka 15 min, og lad dem køle helt af, før du pynter med glasur.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s