Kartoffeltærte

Tærte! Jeg synes virkelig at det er svært at lave en ordentlig plantebaseret tærte. Jeg har især haft svært ved at finde en erstatning for æggemassen, som jeg var tilfreds med – men nu tror jeg, at jeg er ved at være der. Denne opskrift var faktisk en af de første jeg ville have haft på bloggen, men jeg følte at den kunne blive bedre, og jeg var mange forsøg igennem, før jeg var helt tilfreds. Min mand og øvrige omgangskreds er i øvrigt ved at være trætte af tærte, men nu skulle jeg jo altså liiiige finde den perfekte løsning før, jeg kunne slippe det. Jeg vil bare sige, at jeg synes at den her opskrift er en rigtig god løsning, også skal jeg nok lægge en dæmper på min tærte-entusiasme for nu 😉

Det er ikke den hurtigste aftensmad, så lav den på en dag, hvor du har tid til at stå i køkkenet. Tærten smager helt klart bedst og er mest skærefast, når den har fået lov at køle en anelse ned, så sæt også gerne en halv times tid af til det. Eller lav tærten dagen før / om formiddagen, også har du nem aftensmad!


Antal personer

5 – 6

Forberedelsestid

20min

Tilberedningstid

1 time

I alt

1 time og 20 min


INGREDIENSER

Tærtedej (til både bund og låg)

 • 200 g plantebaseret smør (jeg bruger smørbar blok)
 • 300 g hvedemel
 • 50 g grahamsmel
 • 1 tsk salt
 • 1 dl iskoldt vand

Fyld

 • 4 kartofler (cirka 250 g)
 • 300 g tofu
 • 1 løg
 • 80 g ærter

“Æggemasse”

 • 1 dåse drænede kikærter
 • 1 spsk grøntsagsbouillon (jeg bruger herbamare)
 • 4 spsk majsmel
 • 1 tsk salt
 • 1 dl plantefløde
 • 1 dl vand (evt. kogevand fra kartoflerne)

FREMGANGSMÅDE

Start med at lave tærtedejen: skær plantesmør i grove tern og bland det med grahamsmel, hvedemel og salt (gerne i en røremaskine). Det skal blive en grov, fedtet og smuldrende dej, og der skal helst være lidt klumper af smør tilbage. Lad være at røre for meget i dejen.

Hæld så det iskolde vand i, rør rundt nogle gange og saml til sidst dejen med hænderne ganske kort. Undgå at røre for meget ved dejen, da den helst skal holdes kold. Dejen må gerne have små klumper af smør i sig stadigvæk, det giver nemlig den flagede tekstur, når den bliver bagt. Sæt dejen på køl i minimum en halv time.

Tænd ovnen på 180 grader.

Gå nu i gang med fyldet: skræl kartofler og skær dem i mundrette tern. Kog dem i 10-15 min, de må gerne være tæt på færdigkogte.

Skær løget i tern og steg det blødt på en pande i lidt olie i et par minutter.

Smuldr tofuen og tilsæt den til panden sammen med ærter og kartofler, lad det varmes igennem og stil det så til side.

Lav “æggemassen” således: blend kikærter (uden væsken), herbamare, majsmel, plantefløde, salt og vand til en helt jævn masse.

Rul nu cirka halvdelen af tærtedejen ud, så den passer til din tærteform (der er nok dej til både bund og låg), og forbag bunden i cirka 15 min.

Bland imens dit fyld fra panden med din “æggemasse” i en skål eller direkte på panden.

Rul den anden halvdel af tærtedejen ud. Når tærtebunden er forbagt, hælder du fyldet i og topper med låget. Bag tærten i ovnen i 25-30 min.

TIP: Gem vandet fra kikærterne og brug det til en lækker kage eller disse bløde boller!

TIP: Server fx tærten sammen med en lækker salat eller krydrede kartofler.

TIP: Tærten fungerer rigtig fint til frokost – du kan eventuelt bage nogle mindre tærter som er lige til at lægge i madpakken.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s