Hjemmelavet pizza med tomatsovs, squash, forårsløg og kartoffelost

Plantebaseret pizza med squash, svampe og “ost” lavet af kartofler og gulerødder.

Vi elsker pizza herhjemme. Så meget, at min mand endda har købt et bagestål, for at få mere sprøde pizzaer. Og det virker altså! Men der skal jo også en lækker dej, en fyldig tomatsovs og ikke mindst en smagfuld “ost” til, før det bliver rigtig godt. Her får du det hele samlet – så bliver det næsten ikke nemmere 🙂

Pizzadejen er grov og sprød, tomatsovsen er rund og fyldig, og planteosten er dejlig smagfuld. Der er bønner i tomatsovsen og “osten” er lavet af kartofler og gulerødder, så jeg vil næsten karakterisere den her pizza som et sundt måltid 😉 Dejen tager lidt tid at lave, da den meget gerne må hæve et døgns tid før brug. Du kan dog godt nøjes med nogle timer, hvis du tilsætter en smule mere gær, men jeg synes altså at den bliver bedst, når den er koldhævet.

Tomatsovs med bønner, soltørrede tomater og basilikum.

Der er helt frit slag om fyldet, men jeg har et par forslag. Jeg er selv meget glad for svampe og squash, også bruger jeg tit pizza som en måde, at få brugt rester af grønt fra køleskabet. I dette tilfælde havde jeg lidt forårsløg liggende, men jeg har også tidligere brugt fx græskar, frisk salat (efter pizzaen er bagt) eller tynde skiver kartoffel. De fleste grøntsager kan faktisk kommes på pizza, så det er bare om at få ryddet ud 😉

Squash, svampe og forårsløg til at drysse rundhåndet på din pizza 😉

Antal

4 pizzaer

Arbejdstid

45 min

Tilberedningstid

12 – 24 timer

I alt

12 – 24 timer og 30 min


INGREDIENSER

Dej

 • 10 g gær
 • 2,5 dl vand
 • 300 g hvedemel
 • 100 g semolina mel (eller almindeligt hvedemel)
 • 2 tsk salt
 • 2 spsk olivenolie

Tomatsovs

 • 1 dåse hakkede tomater
 • 1 dåse kidneybønner
 • 1/2 glas soltørrede tomater (cirka 90 g)
 • 1 spsk balsamicoeddike
 • 1 spsk sukker
 • En god håndfuld frisk basilikum (eller 2 spsk tørret)
 • 1 spsk tørret oregano

Fyld

 • Efter eget ønske, fx squash, svampe og forårsløg

“Ost”

 • 400 g kartofler
 • 2 gulerødder (cirka 100 g)
 • 2,5 dl af kogevandet
 • 0,5 dl gærflager
 • 1 spsk grøntsagsbouillon
 • 1 tsk balsamicoeddike
 • 1 tsk urtesalt

FREMGANGSMÅDE

Lav dejen en dag i forvejen. Start med at røre gær i ud i vand. Tilsæt semolinamel først, derefter salt og det meste af hvedemelet. Ælt dejen grundigt igennem, det tager i hvert fald fem til ti minutter. Dejen skal slippe bordet og dine hænder, ellers skal den have mere mel. Smør olivenolien på dejens overfladen, og sæt den til hævning på køl i en overdækket skål. Lad den hæve 12-24 timer.

Tomatsovsen laves ved at blende tomater, kidneybønner, balsamicoeddike, sukker og frisk basilikum sammen. Tilsæt tørrede krydderier efterfølgende, så undgår du, at de giver tomatsovsen en kedelig farve.

Tænd for ovnen på varmluft og maksimal varme. Skær det ønskede fyld i passende stykker. Jeg bruger ofte squash og svampe, også tilføjer jeg mere, alt efter hvad jeg har lyst til og har i køleskabet.

Lav osten ved at koge kartofler og gulerødder møre (skræl dem, hvis du vil have en helt glat “oste”-masse), og dernæst blende alle ingredienserne, til du får en ensartet masse, der minder om tynd kartoffelmos.

Nu skal du lave din pizza! Rul et stykke dej ud i passende tykkelse (jeg kan godt lide en tynd, sprød bund), kom rigeligt med mel under, og læg et lag tomatsovs på. Drys med de ønskede grøntsager og slut af med din “ost” på toppen. Bag pizzaen i ovnen i cirka ti minutter, eller til dejen ser sprød og færdigbagt ud. Servér!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s