Blommechutney med løg, chili og ingefær

Blommesæsonen er slut efterhånden, men jeg vil lige nå at dele en sidste opskrift med den søde frugt: blommechutney! Chutney kan give et frisk løft til mange forskellige retter. Jeg er særligt glad for chutney sammen med daal, men det kan også kommes i mange andre indiske saucer, eller give et løft til boller i karry. Jeg har ikke prøvet at erstatte blommerne med noget andet frugt endnu, men jeg er sikker på, at det kan lade sig gøre. Der er fx den klassiske med mango, men jeg tænker også at forsøge mig med æbler, som jo er i sæson nu.

Chutney og daal minder mig om det dejligste lille yogacenter, som jeg ofte kom i for en del år siden. Det var det her lille bitte sted, nede i en kælder, men med en rar og privat atmosfære, så man altid følte at man trådte ind i en anden verden, når man kom ind ad døren. Ejeren serverede ofte daal med chutney og ris efter yogaklasser, og den krydrede duft, kombineret med den søde smag af chutney, kan stadigvæk minde mig om den rolige stemning lige efter sådan en klasse. At sidde på gulvet ved et bambusbord med ro i sindet og rumlende mave, og den næsten barnlige glæde ved at få serveret sådan en skål varm, krydret linseret med ris og chutney – det lyder måske ikke af meget, men det er et kært minde, og en af grundende til, at chutney har en særlig plads i mit hjerte.

Det var selvfølgelig mangochutney jeg fik serveret den gang, men jeg havde lyst til at prøve noget andet, og så havde vi enormt mange blommer i år. Der har været så mange, at jeg både har gået og nippet af dem, når vi var i haven, spist dem til dessert, og desuden lavet nogle kæmpe portioner marmelade og chutney, som jeg glad har delt ud til venner og familie. En af gangene fik jeg endda en portion blommemarmelade tilbage igen fra en veninde, som selv havde mange blommer, og havde fået samme idé 😉 Opskriften her giver derfor 3-4 glas, og hvis du synes at det er for meget, halverer du selvfølgelig bare. Chutneyen kan holde sig meget længe i køleskabet, og ellers jeg har altså ikke mødt nogen, der var ked af at tage imod sådan et glas 🙂


Mængde

3-4 glas

Arbejdstid

20 min

Tilberedningstid

30 min

I alt

50 min


INGREDIENSER

  • 900 g blommer
  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • Én hel rød chili
  • 4 spsk ingefær (cirka 25 g)
  • 2 tsk salt
  • 4 spsk æblecidereddike
  • 150 g sukker

FREMGANGSMÅDE

Udsten blommerne. Skær løg og blommer i mindre tern. Lad løgene steges bløde i en gryde i nogle minutter.

Hak hvidløg, chili og ingefær fint (hvis den er økologisk, behøver du ikke at fjerne skrællen), og kom det hele i gryden. Lad det stege et øjeblik, og tilsæt så de resterende ingredienser (blommer, salt, æblecidereddike og sukker).

Lad det hele koge sammen på middel varme og under låg i cirka 30 minutter, eller til du synes at konsistensen er, som den skal være. Kom den varme chutney i skoldede glas og luk dem, mens det er varmt – så holder din chutney længere.

Sæt glassene på køl og spis chutneyen til lige præcis det, du har lyst til!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s