Smørepålæg med bønner, squash og mandler

Der er lidt langt i mellem indlæggene for tiden. Det skyldes mange ting, heriblandt at jeg bruger de fleste kræfter på at være mor, og at lære mit nye arbejde at kende – men jeg håber nu alligevel at jeg kan holde liv i Ærtelykke også. Hvis du er ligeglad, og bare gerne vil læse opskriften, så scroller du bare videre 😉 MEN, en anden årsag til, at der er langt i mellem indlæggene, har været, at jeg tilbage i oktober var til diætist og fik ændret mit perspektiv på, hvad jeg spiser. Jeg spiser generelt mange grøntsager, og selvom jeg godt kan lide kage, synes jeg stadigvæk at jeg spiser sundt, sådan overordnet set, men alligevel har jeg desværre PCOS, som i mange tilfælde kan påvirkes af kosten. Jeg ved at mange kvinder (op mod 10% af kvinder i den fertile alder) lever med PCOS, men jeg har ikke talt så meget om det, fordi jeg et eller andet sted synes, at det er lidt pinligt. Ofte sættes der lighedstegn mellem PCOS, overvægt og livsstil, hvilket er enormt ærgerligt, for det er så meget mere komplekst end det – der er fx også en hvis arvelig komponent forbundet med PCOS. Det skal selvfølgelig ikke være en undskyldning for ikke at leve sundt, men netop dét kan være lidt af en jungle, og man skal holde godt fast i sin kritiske sans, hver gang et nyt vidundermiddel fremhæves i medierne. Jeg håber, at jeg her kan skabe lidt mere åbenhed omkring sygdommen, for det er selvfølgelig ingen skam at have PCOS!

Også er jeg tilbage ved, at jeg i oktober altså mødtes med en diætist, fordi jeg ønskede at blive klogere på mine spisevaner. Jeg har derfor lagt mine vaner en anelse om, med rigtig god effekt på de symptomer, jeg oplevede i forbindelse med PCOS. Det har taget mig lidt tid at vende mig til at tænke mine måltider anderledes, og det har virkelig påvirket mit overskud til Ærtelykke, fordi det betyder, at fremtidige opskrifter er med øje for en mere (i hvert fald for mig) passende fordeling af hhv. frugt/grønt, protein, stivelse og fedtstof. Jeg siger ikke, at det er en universalløsning, som fungerer perfekt for alle, men det har fungeret for mig, og I er velkomne til at stille spørgsmål, hvis I vil have noget uddybet!

Og nu til opskriften på den lækre, sunde og smagfulde spread/smørepålæg med bønner, squash og mandler! Det er lynhurtigt at lave smørepålæg på denne måde, og de fleste af ingredienser har jeg ofte stående i skabet alligevel. Jeg har brugt blandede bønner, men du kan sagtens skifte dem ud med det, du har. Det vigtigste, synes jeg, er, at have tålmodighed til, lige at lade blenderen køre lidt tid, så smørepålægget bliver helt glat – det tager et minut eller to, i hvert fald med min blender 😉 Ellers er det rimelig ligetil: alle ingredienser i en foodprocessor, blend, og vupti, så har ud smørepålæg!


Mængde

1 glas

Arbejdstid

10 min

I alt

10 min


INGREDIENSER

  • 1 dåse blandede bønner
  • 1/2 squash
  • 30 g mandler
  • 2 tsk timian
  • 2 tsk basilikum
  • 1 tsk tamari
  • 0,5 dl olivenolie
  • 1 tsk salt
  • Et godt drys peber
  • Evt. lidt vand for konsistensens skyld (0,25 dl)

FREMGANGSMÅDE

Dræn og skyl bønnerne, skyl squashen og skær den i mindre stykker.

Kom alle ingredienser i en foodprocessor eller minihakker. Blend til dit smørepålæg er helt glat.

TIP: Denne spread er også virkelig lækker sammen med en frisk salat!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s