De blødeste veganske te-boller – perfekte til fødselsdag

Bløde, veganske fødselsdagsboller med chokolade

Forår betyder fødselsdag i vores familie, da både min mor, vores datter og jeg har fødselsdag inden for ret kort tid. I dag er det min fødselsdag, og jeg blev vækket af min datter, der lidt i seks glad hviskede/halvråbte mig i øret, at jeg skulle stå op og pakke en gave ind selv, haha. Det viste sig dog ikke at være nødvendigt, for min mand havde sørget for både morgenbord og gaver til datterens (og min) store glæde 😉

Forårets fødselsdage giver anledning til at ses en masse med familien, og i denne omgang har det også givet mig mulighed for at gøre disse bløde the-bolle-agtige fødselsdagsboller helt perfekte! De er lige præcis som de skal være, hvis jeg selv skal sige det: saftige, lidt svampede, søde og bløde, fuldstændig ligesom dem, man kan købe hos bageren. Over den sidste måned har vi bagt MANGE boller (når jeg siger vi, mener jeg primært min mand, som virkelig har fået trænet overarme på det sidste), så jeg har haft rig mulighed for at justere opskriften efter behov, og NU er den der. Jeg har eksperimenteret lidt med forskellige erstatninger for æg, fordi det er ægget, der ellers giver bollerne den bløde og svampede fornemmelse, og jeg synes klart at hørfrø vinder i den sammenhæng. Jo mere kværnede / jo tættere på mel, jo bedre – så fungerer det fuldstændig ligesom ægget ville have gjort.

Jeg har erfaret, at dejen kræver mindre mel, når man kommer chokolade i, formentlig fordi kakaoen i chokoladen suger noget væske, så hver opmærksom på at tilsætte melet lidt ad gangen, og vurder konsistensen undervejs, hvis du skal have chokolade i dine fødselsdagsboller. Husk også at lægge et fugtigt viskestykke over dejen, når du stiller den til hævning, da det sikrer, at den ikke mister fugt under hævning. Samme ting gør sig gældende, når du bager dem – vælg alm. ovn og ikke varmluft, da varmluft cirkulerer luften i ovnen, og dermed udtørrer dejen.

Friskbagte, plantebaserede og luftige the-boller med rosiner

Mængde

12 store boller

Tid i alt

1 time, 30 min

Reel arbejdstid

20 min


INGREDIENSER

 • 1 spsk knuste/kværnede hørfrø
 • 0,5 dl lunken vand
 • 100 g plantesmør
 • 25 g gær
 • 2 dl plantemælk
 • 4 spsk sukker
 • 1 tsk kardemomme
 • 1 tsk salt
 • Evt. 85-100 g rosiner eller chokolade
 • 550 g hvedemel (mindre, hvis du bruger chokolade)
 • Lidt hvedemel til æltning

FREMGANGSMÅDE

Start med at røre kværnede hørfrø og vand sammen i en skål. Lad det trække, mens du forbereder resten.

Smelt plantesmør i mikroovn eller gryde. Det må ikke blive alt for varmt, så tag det gerne af varmen, når der stadigvæk er lidt klumper, og rør det sidste ud, uden varme.

Rør gær, plantemælk, smeltet smør og sukker sammen i en stor skål.

Tilsæt kardemomme, salt og den klistrede hørfrø-masse. Hæld også rosiner eller chokolade i, hvis dette ønskes.

Rør mel i væsken lidt ad gangen, gerne på en røremaskine (OBS: hvis du bruger kakao, skal du sandsynligvis holde igen med mel).

Når du har tilsat alt melet, lader du dejen æltes på maskine (eller ved håndkraft!) i minimum 5 minutter, og gerne mere. Dejen skal føles elastisk – den skal rejse sig igen, hvis du sætter et fingeraftryk. Lad dejen hæve under et fugtigt viskestykke i 45 minutter.

Form 12 store boller ud af dejen, og sæt dem til at hæve yderligere 30 minutter under et fugtigt viskestykke. Tænd ovnen på 220 grader (almindelig ovn) i god tid, så den er helt varm og klar, når du sætter bollerne ind.

Bag bollerne i ca. 10 minutter – vær obs på at de ikke får for længe, så bliver de tørre.

TIP: Bollerne kan fryses, hvis du først skal bruge dem senere. Når de skal spises, tager du dem ud af fryseren og tør et par timer, inden du giver dem nogle minutter i en varm ovn – så bliver de næsten ligeså gode, som hvis de var nybagte 🙂

Perfekte fødselsdagsboller til morgenbordet 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s